O novom teoretičeskom ponimanii bezopasnosti i jego značenii - Škvrnda, František
Bezpečnosť ako sociálny fenomén majúci antropologický charakter a ktorý je dôležitou otázkou života ľudí v spoločnosti. Problematika medzinárodnej - svetovej bezpečnosti v období globalizácie. Hlavné skupiny teoretických názorov na bezpečnosť- stará(tradičná, negatívna) teória a nová (súčasná, pozitívna) teória.