Aplikácia teórie rizika v zmysle projektu Solvenstnosť II - Pacáková, Viera
Analýza poistných rizík je dôležitou súčasťou projektu Solventnosť II. Teória rizika je analýzou stochastických vlastností procesov neživotného poistenia. Oblasť aplikácie teórie riziky prudko rastie. Moderné simulačné techniky otvárajú široký priestor praktických aplikácií teórie rizika, bez obmedzujúcich podmienok a náročnej matematiky. Príspevok prezentuje niektoré porovnania tradičných aktuárskych metód a simulačných modelov kolektívneho rizika. Modely počtu a výšky individuálnych škôd. Modely kolektívneho rizika.