Podnik, ktorý využíva svoje talenty
Nedostatočne vypracovaná postupnosť obsadzovania uvoľnených kľúčových strategických pozícií pracovníkmi z vlastných radov. Význam rozvoja pracovníkov v konkurenčnom boji. Obsadenie správnych miest správnymi ľuďmi. Manažérske predžívanie ako produkt troch podstatných faktorov: nasadenia zaangažovanosti a zodpovednosti.