Bezpečnostná dynamika - kodanská škola - Lasicová, Jana
Výskumný inštitút pre mier a konflikt (Kodan, 1985), kodanská výskumná skupina - rozlíšila európsku sféru bezpečnosti od iných teritórií, identifikovala európske podmienky, európske prostredie a špecifiká. Kreativita vývoja a výskumu. Nový metodologický prístup - sektory, sekuritizácia. Multiplicita bezpečnostných sektorov. Proces konštituovania nových prístupov skúmania bezpečnosti, nové bezpečnostné dimenzie, rozširovanie bezpečnosti, prehĺbenie bezpečnosti, saturácia bezpečnosti. Ontologické dimenzie bezpečnosti. Humanitné vedy a výskum bezpečnostných vzťahov. Bezpečnosť ako pozitivistická konštrukcia. Kritická teória a kritické bezpečnostné štúdie. Kritická teória a radikálne bezpečnostné štúdie. Sociálny konštruktivizmus. Postmodernistická verzia bezpečnosti