Ochrana práce - základné právo - Tomiová, Sandra
Právo na ochranu života a zdravia je jedným zo základných práv. Súčasťou tohto práva je aj ochrana práce a starostlivosť o bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ktoré sa uskutočňujú prostredníctvom určitých systémov vytváraných štátom. Ústava SR stanovuje v článku 36 právo zamestnancov na spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky, ktoré zahŕňajú aj ochranu bezpečnosti a zdravia pri vykonávaní pracovných aktivít. Bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci môžeme vymedziť ako súhrn práv a povinností účastníkov pracovného pomeru, ako aj orgánov dozoru nad bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci, ktoré smerujú k zabezpečeniu opatrení a technických opatrení potrebných na dosiahnutie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Základnou funkciou bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je jej prevenívna funkcia a v súlade s tým všetky opatrenia - legislatívne, technické, vzdelávacie a pod. majú za cieľ prechádzať ujmám na zdraví zamestnancov, ktoré majú pôvod v pracovnej činnosti a v pracovnom prostredí.