Interkultúrne paradoxy súčasnosti - Krausová, Ľubomíra
Súčasnosť je charakterizovaná silnými integračnými tendenciami, mohutnými migračnými vlnami príslušníkov tretieho sveta, smerujúcich do ekonomicky vyspelejších krajín (EÚ nevynímajúc). Otázky riešenia spolužitia predstaviteľov rôznych kultúr, multikulturalita. Konflikt medzi islamským a západným svetom - prieskumy v USA, Nemecku. Agresie voči cudzincom v Rusku. Situácia na Slovensku. Otázka ďalšieho rozšírenia EÚ smerom na východ a juh - odporcovia a zástancovia tohto procesu.