Stabilizace zaměstnanců vyžaduje pravidla - Urban, Jan
Získať zamestnanca, stabilizovať ho a motivovať nie je spravidla možné len na základe finančných podmienok. Predovšetkým u kvalifikovaných zamestnancov hrá dôležitú úlohu schopnosť podniku jednať so zamestnancom s rešpektom, budiť jeho dôveru a nadviazať s ním partnerský vzťah. Predpokladom je schopnosť manažmentu vnímať pracovné vzťahy aj očami druhej strany a dodržiavať pri riadení zamestnancov určité pravidlá hry. Základom je dôvera, otvorenosť namiesto manipulácie.