Región ako sociálnoekonomická sieť - Volner, Štefan
V súčasnosti rastie význam a úloha regiónov. Osobitne dôležité je ich skúmať ako dynamické systémy i ako celky, teda z holistického a sieťového prístupu. Sieťový prístup umožňuje vidieť všetky dynamické prepojenia - siete - ktoré tvoria kvalitu a život regiónu, ktoré zaisťujú jeho vnútornú a vonkajšiu komunikáciu, teda vývoj. Kľúčovými podsystémovými sieťami v regióne sú ekonomická a sociálna. Dnes ich nie je možné oddeliť, preto je vhodnejší skôr pojem sociálnoekonomická sieť.