Vaněkovci a ich podiel na rozvoji medziregionálneho podnikania medzi Českom, Rakúskom a Slovenskom (na príklade českého podnikateľa Františka Vaněka) - Králik, Jozef
Dosiaľ nepublikované pôvodné archívne pramenné informácie o životnom a podnikateľskom osude Čecha Františka Vaněka a jeho rodiny. Autentické výpovede niektorých príslušníkov jeho rodiny, žijúcich dosiaľ na Slovensku. Originálna výpoveď o rozvíjaní konkrétnej formy podnikania na Slovensku, mäsiarstva, importovaným českým živnostníckym živlom na územie Bratislavy, najmä prostredníctvom ich sofistikovanej podnikateľskej expanzie z Viedne po I. svetovej vojne. Súčasne umožňuje čiastočne identifikovať aj zástoj a podiel malopodnikateľského stavu na rozvoji iných odvetví a oblastí slovenského spoločenského života.