Zhodnotenie východiskovej pozície Slovenskej republiky v kontexte konkurencieschopnosti - Kopkáš, Peter
Slovenská ekonomika je konkurencieschopná predovšetkým vďaka nízkym cenám a nie z dôvodu zvyšovania kvalitatívnych parametrov vyrábaného sortimentu. Odstránenie zaostávania necenovej konkurencieschopnosti vyžaduje riešiť problém hlbokého zaostávania produktivity tak práce, ako aj kapitálu. Výrazné je zaostávanie Slovenska v úrovni technologického rozvoja, nízka je inovačná aktivita, podiel odvetví na celkových výdavkoch na vedu a výskum je nízky. Faktory zvyšovania konkurencieschopnosti ekonomiky. Nevyhnutnosť vytvorenia priaznivých podnikateľských podmienok v oblasti právnych a finančných štruktúr, infraštruktúry, ako aj daňových systémov. Hlavné priority v oblasti podnikateľského prostredia - vysoká vymožiteľnosť práva, kvalitná infraštruktúra, efektívne verejné inštitúcie, efektívny prístup ku kapitálovému trhu pre všetky podniky.