Fiškálna decetralizácia v SR - Kováč, Urban
Východiská fiškálnej decentralizácie. Podstata fiškálnej decentralizácie - prechod od poskytovania dotácií územnej samospráve zo štátneho rozpočtu na financovanie prostredníctvom daňových príjmov. Fiškálna decentralizácia sa týka iba originálnych kompetencií samospráv, kompetencie v prenesenej pôsobnosti sú aj naďalej financované zo štátneho rozpočtu. 2 etapy fiškálnej decentralizácie. Daňové príjmy prislúchajúce obciam a VÚC od 1. 1. 2005. Kritériá na rozdelenie dane z príjmov medzi obce a medzi samosprávne kraje.