Jak (ne)komunikovat - Urban, Jan
Spôsob, ktorým firmy komunikujú so svojimi zamestnancami, zákazníkmi a širšou verejnosťou je častokrát veľmi vzdialený od konkrétnej reči bežnej konverzácie. Umelý jazyk preplnený žargónom nie je zrozumiteľný. Sklon zdôrazňovať pozitíva a zahmlievanie negatív. Napodobňovanie druhých. Úmyselné klamanie a zastieranie cieľov. Manipulácia, zadržiavanie informácií a používanie nezrozumiteľných vyjadrení. Chýbajúca spontánnosť v komunikácii.