Aktuálne otázky vonkajších energetických vzťahov Európskej únie a Ruskej federácie v kontexte prebiehajúceho Energetického dialógu - Bezáková, Tatiana
Energetické vzťahy medzi EÚ a RF sú závislé na obsahovo širších negociáciách medzi oboma partnermi a to v štyroch oblastiach - hospodárskej, právnej, bezpečnostnej a v oblasti výskumu. Pokrok je však neveľký a bilaterárne dohody medzi RF a jednotlivými členskými štátmi naďalej prevládajú nad "európskym" prístupom. Súčasná štruktúra Energetického dialógu má zabezpečiť úzke zapojenie členských krajín EÚ, európskeho energetického priemyslu, i medzinárodných finančných inštitúcií. Ďalšie návrhy pre Energetický dialóg pripravujú pracovné skupiny v štyroch tematických okruhoch - investície, infraštruktúra, obchod a efektívnosť využívania energie, ktoré sú vytvorené z viac ako 100 európskych a ruských expertov zo súkromného i verejného sektora.