Slovinsko - vzorová krajina na hranici krízového regiónu - Greguš, Peter
Formovania slovinského národa. Slovinské národné obrodenie. Slovinci a vznik Juhoslávie. Rozpad kráľovskej Juhoslávie a Druhá svetová vojna. Titovská Juhoslávia a jej zánik. Samostatné Slovinsko. Dnes je Slovinsko súčasťou NATO a EÚ, kým kríza v krajinách bývalej Juhoslávie ešte doznieva.