Vstup Bulharska a Rumunska do Európskej únie - Hašková, Magdaléna, 1980-
Vývoj vzťahu EÚ a Rumunsko a Bulharsko. Z hľadiska prístupového procesu išlo o tzv. podmienečné členstvo. Vstup - 1. 1. 2007. Najdôležitejšie problematické body - implementácia efektívnej administratívy, zlepšenie ochrany národných hraníc, nezávislé súdnictvo, boj s korupciou, väčšia ochrana intelektuálneho vlastníctva, boj s organizovaným zločinom. Ekonomické reformy v oboch krajinách už priniesli pozitívne výsledky. Cieľom reforiem je prilákať do krajiny PZI. Vysoké tempá hospodárskeho rastu za posledných päť rokov a stabilný vývoj sú dobrým znamením. Ozývajú sa však aj hlasy, že obe krajiny sú ekonomicky a politicky nepripravené.