Megatrendy prvých dekád 21. storočia - Lysák, Ladislav
Systematické štúdium megatrendov má pozitívny vplyv na konanie jednotlivcov, štátov i celého ľudstva. Autor sa koncentruje na analýzu faktov a vzťahov, súvisiacich so vznikom, vývojom, subjektami a dôsledkami megatrendov. Predovšetkým globalizácie, glokalizácie, neoregionalizmu , third worldisation. Potvrdila sa tiež potreba exaktnejšieho skúmania vplyvu kľúčových subjektov - štátov, medzinárodných organizácií a systémov na vznik a pôsobenie megatrendov. Predovšetkým v oblasti sociálnej a ekonomickej, kde sa rozširuje priepasť medzi bohatými a chudobnými na všetkých úrovniach. Dôsledkom je narastajúci rozsah konfliktov, rozmáha sa nekontrolovateľná sila transnacionálnych korporácií a sietí, medzinárodný terorizmus a vojnové konflikty. Radikálne riešenie vyžaduje aj hrozivá exploatácia prírodných zdrojov, najmä v rozvojovom svete. Otepľovanie geosféry môže mať hrozivé následky na planétu Zem a celé ľudstvo. Racionálna kategorizácia megatrendov, plnšia identifikácia subjektov a dôsledkov megatrendov a ich smerovania v prvej polovici 21. storočia môžu prispieť k žiadúcim aktivitám v teoretickej, decíznej, podnikateľskej sfére a v oblasti medzinárodných vzťahov.