Mnohosť kultúr a pevnosť Európa - Márton, Milan
Už v minulosti sa Európa rozvíjala ako kontinent mnohých národov a etník, ako miesto kde sa stretávali rôzne kultúry, idey, jazyky, osudy. S vytvorením Európskej únie sa ešte silnejšie ozvali spory o identitu Európy a jej rôzne vymedzenia. Európa čelí rastúcemu migračnému tlaku.Na jednej strane, chce integrovať tých, čo sú vo vnútri, na druhej strane, bráni prisťahovaniu tých, čo sú vonku. Multikultúrny prístup sa v mnohom neosvedčil a viedol ku getoizácii a dezintegrácii spoločnosti a obmedzeniu princípu plurality. Reálna pluralita kultúr totiž predpokladá istú integritu menšín v rámci spoločnosti.