Koncept polycentricity v rámci územného rozvoja EÚ. Polycentrický rozvoj ako nástroj na zvýšenie miery kohézie v Európskej únii - Mojžiš, Miroslav
Význam územného plánovania v Európskej únii. Vývoj koncepcie územného plánovania v EÚ. Dva prístupy k územnému plánovaniu - monocentrický a polycentrický, slabé a silné stránky oboch prístupov. Negatívne efekty vyplývajúce z nesprávneho alebo zanedbávaného územného plánovania. Autor kladie dôraz na sídla, ako základné územné jednotky, ktoré sú svojou podstatou heterogénne a z dôvodu vysokej koncentrácie všetkých objavujúcich sa javov si vyžadujú zvláštnu pozornosť v rámci územného plánovania a rozvoja. Autor orientuje svoju pozornosť na polycentrický rozvoj, ktorý reprezentuje najnovší a najkomplexnejší pohľad na problematiku územného plánovania a rozvoja.