Etnopolitické konflikty na južnom Kaukaze - Stepanyan, Ruben
Etnopolitické súperenie bolo súčasťou kaukazskej politiky od konca studenej vojny a vyústilo v tri ozbrojené konflikty (Náhorný Karabach, Abcházsko, Južné Osetsko). Ani v jednom prípade sa nedosiahlo úplné doriešenie konfliktu, čo rozvrátilo ako politickú tak aj ekonomickú stabilitu regiónu. Potom, čo región upútal medzinárodnú pozornosť, zvýšila sa snaha medzinárodných spoločností o vyriešenie existujúcich etnopolitických konfrontácií. Neriešiteľnosť týchto konfliktov spočíva v názorovej nejednotnosti, na základe ktorého aspektu medzinárodného práva má byť riešený, či na základe sebaurčenia národov alebo teritoriálnej integrity nástupníckych štátov Sovietskeho Zväzu. Okrem toho sa treba vysporiadať s kontroverznými otázkami ako sú práva skupiny verzus práva jednotlivca, ochrana etnických menšín verzus občianska kohézia a štátna integrita.