Európska únia a Turecko - Újová, Adriana
Prístupový proces medzi Európskou úniou a Tureckom prispeje k prehĺbeniu a urýchleniu systémových zmien v tureckej spoločnosti, ktoré túto krajinu postupne priblížia k štandardom EÚ a zároveň pomôžu rozšíriť zónu politickej stability a demokratickej praxe v bezprostrednom susedstve dnešnej Európskej únie. Rozšírenie Európskej únie o Turecko prináša takisto aj riziká, vzhľadom k veľkosti a polohy Turecka či vnútropolitického, demografického a ekonomického vývoja v tejto krajine. Pre a proti vstupu Turecka do EÚ. Veľkosť krajiny a demografické trendy, hospodárske a kultúrne rozdiely. Pravidlá vstupu Turecka do EÚ a cyperský problém. Aktuálny stav plnenia kritérií Turecka.