Náboženský fundamentalizmus, jeho korene a prejavy - Vokálová, Emília
Fundamentalizmus je globálny jav a vyskytoval, resp. vyskytuje sa v každom veľkom náboženstve. Existuje tak kresťanský, židovský ako aj islamský fundamentalizmus. Podstata fundamentalizmu, jeho prejavy. V súčasnosti je najznámejší islamský fundamentalizmus. Islam nie je len náboženstvom, je to aj filozofia a spôsob života. Celkove existujú dva navzájom si odporujúce obrazy islamu: mierumilovný islam, ktorý je otvorený k dialógu a spolunažívaniu, a fundamentalistický islam, ktorý je militantný a doslova teroristický.