Pozícia a rola malého štátu pri obnove regionálnej stability - SR a štatút Kosova - Weiss, Peter
Analýza, ako sa členstvo SR v NATO a hlavne v EÚ stalo nástrojom zahraničnej politiky SR. Osobitnú pozornosť venuje tomu, ako Slovenko využívalo možnosti, ktoré ponúka účasť na tvorbe a realizácii Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Vďaka vysokoprestížnej pozícii (SR sa stalo na roky 2006-2007 nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN) Slovensko získalo nové možnosti presadzovať svoje predstavy o konsolidácii Západného Balkánu, vrátane štatútu Kosova. Analýza niektorých dilem, v ktorých sa ocitla slovenská diplomacia vzhľadom na blížiace sa rozhodovanie BR OSN o štatúte srbskej provincie Kosovo.