Únik mozgov ako predmet skúmania ekonomickej vedy a problém hospodárskej politiky - Přívarová, Magdaléna, 1955-
Objem migračných tokov kvalifikovaných pracovných síl sa, najmä od 70. rokov 20. storočia, rapídne zvyšuje. Efektívne riadenie medzinárodného pohybu odborníkov sa stalo politickou prioritou vo väčšine ekonomicky vyspelých krajín sveta. Naproti tomu, ekonomický výskum tomuto fenoménu nevenuje zatiaľ dostatočnú pozornosť. Existujúce práce, najmä empirického charakteru, vedú často krát k rozporným záverom.