Problém chudoby a nerovnosti z pohľadu novej ekonomiky a ich vplyv na ekonomický rast - Ivanová, Pavlína
Rast životnej úrovne. Fenomén chudoby. Chudoba sa v súčasnosti už nechápe len ako kategória pojednávajúca o materiálnom nedostatku, zahŕňajúcom nemožnosť uspokojiť základné životné potreby, ale obsahuje určitú úroveň kvality života v porovnaní so životným štandardom platným v danej krajine. Ekonómovia sa pri analýze fenoménu chudoby a nerovnosti rozdeľujú historicky na dva tábory, reprezentujúce protichodné názory. Skúmanie vzájomných súvislostí rovnosti a spravodlivosti. Dôležité postavenie z hľadiska budúceho vývoja nadobúdajú organizácie tretieho sektora, reprezentujúce rozvíjajúcu sa občiansku spoločnosť ako súčasť demokratizačného procesu, prebiehajúceho v globálnom meradle.