Geostrategické pohyby na začiatku 21. storočia - Volner, Štefan
Geopolitické osi a línie v čase 1. svetovej vojny. Geostrategické osi a línie do roku 1943, od roku 1943 do 1945, po studenej vojne do roku 2006, po roku 2006 až do roku 2020. Geopolitická mapa v období studenej vojny (1945-1989). Možné geopolitické vyvažovanie moci a sily. Geostrategické osi z hľadiska strategických surovín, vojensko-geostrategické priestory, deliace a obranné línie, geostrategické smery pôsobenia (záujmu) USA, Ruska, EÚ, Číny, islamu. Globálne geostrategické ohniská v rokoch 2010-2020. Geostrategické zlomové línie a ohniská z hľadiska "konfliktu civilizácií". Geopolitické ťaženia krajín "juhu", chudoby a masovej migrácie. Geopolitické komunikácie v súčasnosti, možné geopolitické komunikácie v období rokov 2020-2030. Oblasti vojenských konfliktov. Globálna geopolitická štruktúra a globálne geopolitické bloky do roku 2020.