K problematike poistenia medzinárodných rizík v Slovenskej republike v procese globalizácie - Drugdová, Barbora
V Európskej únii, ale aj všeobecne vo vyspelých ekonomikách prichádza k rozširovaniu ekonomických vzťahov aj mimo rámec príslušných štátov. Ekonomické vzťahy, ktoré vznikajú medzi dvomi, alebo viacerými štátmi prinášajú veľa nových rizík, ale tiež možností ich predvídať, eliminovať a odstraňovať. Mnohé sa prenášajú z jedného štátu do druhého. Poisťovaním medzinárodných rizík sa na slovenskom poistnom trhu zaoberajú komerčné poisťovne, ktoré sú združené v Slovenskej asociácii poisťovní. K 31.12.2006 pôsobilo na slovenskom poistnom 26 komerčných poisťovní, z čoho 25 bolo združených v SAP. Komerčné poisťovne ponúkajú širokú paletu poistných produktov. Medzi nimi sú aj poistné produkty, ktoré sú zamerané na poisťovanie medzinárodných rizík.