Investície do ľudského kapitálu ako jeden z faktorov trvalo udržateľného rastu - Vidová, Jarmila, 1967-
Celková úroveň vzdelania národa predstavuje rozhodujúci faktor konkurenčnej schopnosti krajiny a vytvorenie predpokladov pre udržateľný ekonomický rast. Bez odborných schopností ľudí nijaké iné investície nedokážu konkurovať krajinám, ktoré investovali do ľudského kapitálu. Investície do vzdelania a výskumu tvoria nevyhnutnú základňu pre efektívne využitie alebo zdokonalenie existujúcich technológií a tvorbu nových technológií. Vyspelé krajiny zvyšujú investície do vzdelávania svojich zamestnancov a chápu ich ako investíciu do budúceho rozvoja.