Vplyv "Basel II" na malé a stredné podniky - Grančičová, Katarína, 1967-
Basel II je štandard, ktorý kladie nové požiadavky v prvom rade na finančné inštitúcie, ale zároveň otvára aj cestu pre podniky k novým finančným zdrojom a efektívnemu využívaniu existujúcich. Autori príspevku orientujú pohľad na nové pravidlá stanovenia kapitálovej primeranosti bánk predovšetkým z hľadiska ich vplyvu a možnosti využitia v rámci malých a stredných podnikov (MSP). Keďže Basel II predstavuje detailnú špecifikáciu hlavných praktík pri riadení podnikania a rizík, ktoré vo všeobecnosti banky zohľadňujú pri zostavovaní ratingu MSP, môže sa tak stať implementácia jeho pravidiel katalyzátorom pre proces zlepšovania postupov riadenia v týchto podnikoch. Príspevok uvádza len časť opatrení, ktorými MSP môžu zlepšiť svoje riadenie a konkurencieschopnosť pri rastúcom konkurenčnom tlaku a tak zvýšiť šancu na získavanie nových finančných prostriedkov.