Potreba zdokonaliť tok finančných hodnôt v podnikoch Európskej únie - Kubranová, Magdaléna, 1956-
Súčasnú situáciu v oblasti finančných služieb charakterizujú predovšetkým vysoké transakčné náklady. Dôvodom je pomerne stále vysoký podiel manuálnej práce v oblasti cezhraničných platieb, neexistencia paneurópskej platobnej infraštruktúry, existencia národných platobných systémov postavených na rozdielnych, historicky daných postupoch, legislatíve a spôsoboch spracovania transakcií. Pozitívna zmena sa však očakáva od projektu na vytvorenie Jednotnej európskej oblasti platieb ( Single European Payment Area - SEPA). Hlavným poslaním SEPA je vytvorenie oblasti, v ktorej všetky bezhotovostné platby v mene euro sú domáce a rozdiel medzi domácimi a cezhraničnými platbami prestane existovať. Ďalším významným cieľom je vyvinúť spoločný balík platobných nástrojov, štandardov a procedúr. Úlohy zainteresovaných sektorov pri vytváraní SEPA, platobné nástroje SEPA. Vplyv zavedenia SEPA na platobný styk podnikov. Elektronizácia toku finančných hodnôt v podnikoch. Európska asociácia podnikových finančníkov (EACT) ako oficiálny zástupca záujmov podnikov pri platbách a iných finančných otázkach.