Špecifické aspekty tvorby cien v odvetví elektroenergetiky v Slovenskej republike - Fendeková, Eleonora, 1952-
Dôležitou súčasťou reštrukturalizácie trhu s elektrickou energiou, plynom a ostatnými produktmi sieťových odvetví bolo vytvorenie nového regulačného rámca. Založenie Úradu regulácie sieťových odvetví (ÚRSO, 2001), ktorý vypracoval sústavu nových regulačných pravidiel pre tvorbu cien produktov sieťových odvetví. Stanovil spôsobu výpočtu maximálnej ceny alebo tarify za tovar alebo službu. 30. júla 2003 vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví štyri výnosy, ktorými sa definujú konkrétne postupy pri regulácii cien sieťových odvetví (t. j. v energetike, plynárenstve, tepelnom hospodárstve a vodohospodárstve) a pri určovaní rozsahu ekonomicky oprávnených nákladov a primeraného zisku regulovaných subjektov. Spoločnosť National Economic Research Associates navrhla pre reguláciu cien elektriny na Slovensku prístup, ktorý je kombináciou metódy regulácia miery návratnosti - Rate of Return Regulation a metódy regulácia na báze výkonu - Performance Based Regulation. Výhody a nevýhody metódy cenovej regulácie na báze prístupu RoR.