Účtovanie a zdaňovanie sociálneho fondu v podnikateľskej jednotke - Kastlerová, Sylvia
Tvorba a použitie sociálneho fondu - povinnosť sociálnej politiky účtovnej jednotky. Garancia sociálnych výhod pre zamestnanca vo forme príspevkov, daňových oslobodení príjmov zo sociálneho fondu, neexistencii odvodov z príjmu zo sociálneho fondu do sociálnej a príslušnej zdravotnej poisťovne. Tvorba sociálneho fondu do nákladov ovplyvňuje výsledok hospodárenia, aj základ dane z príjmov podnikateľa.