Vyjednávanie v internej a externej interakcii manažmentu podnikov v kontexte tvorby sociálneho dialógu a partnerstva - Šabíková, Ulrika
Vyjednávanie predstavuje v súčasnosti moderný komunikačný nástroj tvorby zamestnaneckých a manažérskych vzťahov tak v internej ako i externej interakcii podniku. Ako nástroj internej komunikácie v podniku vyjednávanie využíva najmä manažment a zamestnanci podniku na riešenie v podniku vzniknutých rôznych situácií v rámci pracovno-právnych vzťahov. Sociálny dialóg. V externej interakcii vyjednávanie prispieva k zabezpečovaniu sociálnej zodpovednosti zamestnávateľov voči zamestnancom, k tvorbe a efektívnemu fungovaniu sociálneho dialógu a sociálneho partnerstva tak na úrovni tripartity, ako i bipartity a vo veľkej miere ovplyvňuje smer a samotný proces formovania politiky zamestnávania. Vyjednávanie ako komunikačný nástroj v externej interakcii využíva manažment podniku najmä v dvoch základných rovinách - ako súčasť tvorby a formovania zamestnaneckých vzťahov, a ako súčasť tvorby a presadzovania ceny práce na trhu práce. Vyjednávanie v externej interakcii, jeho štruktúra a dynamika je v prvom rade objektívne podmienené sociálno-ekonomickými, legislatívnymi, psychologickými ale aj etickými faktormi vyskytujúcimi sa v konkrétnom (podnikateľskom) prostredí. Proces vyjednávania. Dynamika, výstupy a dopady vyjednávania, sila odborov. Spoločnosť má podporovať partnerstvo zamestnávateľov a odborov.