K charakteristike faktorov ovplyvňujúcich ekonomický rast v Slovenskej republike a vybraných krajinách Európskej únie - Melišek, František
Moderné poňatie faktorov ekonomického rastu, ktoré súvisia s technologickým a inovačným pokrokom, vzdelanostnou úrovňou a inštitucionálnym usporiadaním. Nové technológie a inovácie ako najdôležitejší zdroj zvýšenia produktivity práce a tým aj ekonomického rastu. Vzdelanostná úroveň - ďalší faktor ekonomického rastu. Inštitucionálne usporiadanie a jeho vplyv na hospodársky rozvoj. Kvalita verejnej správy, podmienky podnikania, kvalita správy na podnikovej úrovni, index ľudského rozvoja, index ekonomickej slobody a úroveň daňovej záťaže.