Budúcnosť riadenia ľudských zdrojov - výzvy a trendy - Kachaňáková, Anna
Ľudské zdroje premieňajú financie a materiál na požadované výrobky alebo služby a prinášajú podnikom ďalšie materiálové a finančné zdroje. Ľudské zdroje musia byť kompetentné, aby mohli na požadovanej odbornej a profesionálnej úrovni plniť úlohy, ktoré pred nich postaví dynamická a turbulentná doba. Členstvo SR v Európskej únii nás vystavuje tvrdej konfrontácii a to nielen v oblasti výrobkov a služieb, ale aj v podnikateľských a organizačných schopnostiach. Výzvy pre oblasť riadenia ľudských zdrojov vyplývajú najmä v rešpektovaní a implementácii vývojových trendov, ktorými sú: globalizácia, profesionalizácia manažérov, flexibilita pracovnej sily, progresívne postupy a metódy. Podniková prax presadzuje pre efektívnu tvorbu a rozvoj ľudských zdrojov najmä tieto nové postupy a metódy: transformácia personálnych činností, strategické plánovanie, meranie a benchmarking, outsourcing personálnych činností, riadenie pracovného výkonu, permanentné celoživotné vzdelávanie, posilnenie kolektívneho vyjednávania, akceptovanie rodovej rovnosti.