Spoločenská zodpovednosť firmy ako súčasť firemnej identity - Lesáková, Dagmar, 1949-
Spoločenská zodpovednosť firiem (CSR) ako nový fenomén, k vymedzeniu pojmu. SCR ako dobrovoľné integrovanie sociálnych a ekologických hľadísk do každodenných firemných operácií a interakcií so zainteresovanými stranami. Zainteresované strany - stakeholders. Komunuikácia - kľúčový faktor vo vzťahoch s jednotlivými zainteresovanými stranami. Jadrom filozofie CSR je myšlienka trojitého základu podnikania (charakterizuje podnikanie ako aktivity zamerané nielen na ekologické, ale tiež sociálne a environmentálne ciele). Tabakový priemysel a koncepcia CSR.