Dopad Solvency II na oblasť modelovania v poisťovníctve - Krátka, Zuzana, 1968-
EÚ už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia prijala prvé smernice upravujúce problematiku solventnosti v komerčných poisťovniach. Požiadavky na solventnosť poisťovní boli kalkulované na základe vývoja predpísaného poistného alebo škodovosti za posledné roky. Zmeny, ktoré v odvetví poisťovníctva nastali v poslednom desaťročí poukázali na nefunkčnosť a nekomplexnosť dnes platných pravidiel solventnosti. Túto skutočnosť má odstrániť projekt Solvency II, ktorý má vytvoriť realistický systém výpočtu solventnosti a stanoviť skutočnú rizikovú polohu poisťovne. Aktívne riešenie rizík a sofistikované interné modely budú možnosťou pre získanie konkurenčnej výhody poisťovne.