Ústavná zmluva - Grešš, Martin, 1978-
Ústavná zmluva, presnejšie Zmluva zakladajúca ústavu pre Európu, je návrhom ústavnej zmluvy pre EÚ. Jej hlavným cieľom je nahradenie prekrývajúcich sa existujúcich zmlúv, na základe ktorých funguje EÚ. Napriek názvu táto zmluva pokrýva výlučne EÚ a nie geografický kontinent Európy. Návrh zmluvy bol publikovaný Konventom o budúcnosti Európy 18. júla 2003. V ďalšom období negociácií a s prihliadnutím na zmeny v texte, 18. júna 2004 sa Európska rada dohodla na finálnom texte ústavnej zmluvy. Túto zmluvu podpísali hlavy členských štátov EÚ 29. októbra 2004 v Ríme. Aby ústavná zmluva vstúpila do platnosti, je potrebné, aby ju všetky členské štáty ratifikovali najneskôr do 1. novembra 2006. Štruktúra ústavnej zmluvy. Ciele a opatrenia ústavnej zmluvy.