Podstata a východiská jednotnej koncepcie územného rozvoja v Európskej únii - Mojžiš, Miroslav
Územné plánovanie má z dôvodu svojej prierezovej povahy strategickú pozíciu v rámci aktivít EÚ. Pod sféru dopadov na funkčné usporiadanie územia spadajú viaceré komunitárne politiky, ktoré svojimi regulačnými rámcami a charakterom svojich opatrení vplývajú na charakter územného rozvoja a na spôsob jeho plánovania. Práve preto bolo nevyhnutné vytvoriť zjednotenú rozvojovú víziu, ktorá by všetky interdependentné opatrenia systematizovala a vytvárala univerzálny rámec, na základe ktorého by sa dali špecifikovať konkrétnejšie priority a ciele pre rozvoj jednotlivých územných jednotiek EÚ na všetkých úrovniach. V súčasnej dobe predstavuje najucelenejšiu koncepciu územného rozvoja dokument s názvom European Spatial Development Perspective (Európska perspektíva územného rozvoja, ďalej len ESDP), ktorého prvá verzia bola vytvorená v roku 1997.