Ropa a energetická bezpečnosť EÚ - Žúdel, Branislav
Energetická bezpečnosť sa dnes, v čase rastúcej závislosti jednotlivých ekonomických komplexov od importu energetických zdrojov a nestabilnej situácie na trhu s energiami, stáva opäť aktuálnou ekonomickou, ale aj politickou agendou. Znižovanie rizika a zabezpečenie plynulých dodávok surovín do hospodárstva je v súčasnom globálnom interdependentnom ekonomickom prostredí súčasťou nielen domácej hospodárskej politiky, ale aj medzinárodných a geopolitických vzťahov. Analýza faktoru energetickej bezpečnosti v legislatívnej oblasti EÚ. Rozbor aktuálnej situácie a prognóza na trhu s ropou v EÚ a vo svete. Dôsledky pre oblasť medzinárodných politických a ekonomických vzťahov EÚ s ostatnými štátmi a regiónmi.