Regionálne mzdové nerovnosti na Slovensku - Michálek, Anton
Obraz o súčasnej úrovni a trendoch mzdových nerovností na Slovensku a v jeho regiónoch. Dôležité informácie o mzdových nerovnostiach na Slovensku z časového aj priestorového hľadiska. Aj napriek nepretržitému rastu nominálnej mzdy, reálna mzda za sledované obdobie vzrástla len o 7,3 percenta. Súčasne sa zväčšovali príjmové a mzdové rozdiely, ktoré však v dôsledku celkovo nízkej úrovne miezd a ich znižujúceho sa podielu na celkových príjmoch, boli nižšie ako priemer krajín OECD. Výrazné regionálne mzdové disparity, zjavnú dichotómiu vidieť medzi Bratislavským krajom a ostanými siedmimi krajmi. Získané výsledky poikazujú na dve významné skutočnosti - na značnú regionálnu mzdovú divergenciu a na jej kontinuálne prehlbovanie.