Technologická úroveň Slovenskej republiky v porovnaní s Európskou úniou - Lennerová, Ivana, 1979-
Slovensko nachádzajúce sa na konci transformačného procesu sa začína pomaly stretávať s problémami typickými pre vyspelé krajiny. Ukončením najdôležitejších reforiem sa vytvoril priestor pre výraznejší rozvoj krajiny a zrýchlil sa hospodársky rast. Stále však zaostávame za vyspelými krajinami EÚ, čo nazývame technologická alebo výkonnostná medzera. Popis technologickej medzery, jej kvantifikácia na základe rôznych ukazovateľov v priemysle a v oblasti služieb. Aby si Slovensko udržalo svoj prudký hospodársky rast, musí si v budúcnosti zabezpečiť nové konkurenčné výhody a orientovať sa na technologicky a poznatkovo náročnejšiu výrobu. Podporovaním výskumu a inovácií bude schopné vyrábať produkty s vyššou pridanou hodnotou a môže tak úspešne zmenšovať technologickú medzeru.