Makroekonomické dôvody podpory konkurenčnej schopnosti slovenských podnikov pri obchodovaní so zahraničím - Lábaj, Martin, 1982-
Problematika vývoja výmenných relácií v súvislosti s podmienkami v obchodovaní so zahraničím a presadzovaním sa slovenských podnikov na zahraničných trhoch. Porovnanie makroekonomických dopadov obchodovania s produktami, ktoré konkurujú nízkou cenou s tovarmi a službami, ktoré dokážu uspieť na trhu vďaka svojim kvalitatívnym vlastnostiam. Výmenné relácie a obchodné straty (zisky) zo zahraničného obchodu. Vývoj deflátora vývozu a dovozu a výmenných relácií v SR, vývoj výmenných relácií tovarov a služieb vo vybraných krajinách EÚ, v krajinách V4. HDP a RND (reálny národný dôchodok) v stálych cenách, tempá rastu v percentách. Štát by mal vytvárať podmienky, ktoré povedú k podpore zavádzania inovácií v slovenských podnikoch a tým k zvyšovaniu ich kvalitatívnej konkurenčnej schopnosti.