Problémy ekonomických cyklov v podmienkach znalostnej ekonomiky - Novák, Marcel, 1979-
Príspevok identifikuje problémy ekonomických cyklov, s ktorými zápasili ekonomiky štátov na obidvoch stranách našej zemegule v druhej polovici 20. storočia a v prvom desaťročí 21. storočia. Približuje špecifiká výkyvov v ekonomickej aktivite na dopytovej, ako aj ponukovej strane svetových ekonomík a prostredníctvom grafickej analýzy vybraných makroekonomických indikátorov upozorňuje na rozdiely vo vývoji niektorých ukazovateľov. V záverečnej časti porovnáva vývoj ekonomických cyklov vyspelých ekonomík a vysvetľuje, prečo má ekonomika USA ako svetová veľmoc, špecifické postavenie pri vytváraní globálneho ekonomického cyklu.