Vplyv trhu práce na ekonomický rast v podmienkach globalizácie - Martincová, Marta, 1955-
V podmienkach globalizácie a novej ekonomiky dochádza k prejaveniu sa nových trendov na trhu práce. Mení sa charakter práce ako výrobného faktora, pracovná sila sa stáva flexibilnejšou. To má dôsledok na znižovanie prirodzenej miery nezamestnanosti a na ukazovateľ NAIRU. Dochádza k výraznému zvýšeniu migrácie pracovnej sily, čo má dôsledok tiež na výkonnosť ekonomík. Výkonnosť pracovnej sily tiež významne ovplyvňuje aj vzdelanosť a vybavenosť ľudkým kapitálom, ktorý sa stáva nevyhnutným predpokladom ekonomického rastu.