Trendy na kapitálových trhoch a ich dopad na ekonomický rast - Piovarčiová, Veronika, 1951-
Tendencie globalizácie a novej ekonomiky - rast koncentrácie a konkurencie, nové formy komunikácie, využívanie moderných informačných a komunikačných technológií, štrukturálne zmeny sa na finančných a kapitálových trhoch prejavujú s mimoriadnou intenzitou a práve tieto trhy sú zároveň nositeľmi týchto procesov. Finančná integrácia a globalizácia podporuje trend efektívnej alokácie zdrojov a akceleruje udržateľný ekonomický rast. Na druhej strane však liberalizované finančné a kapitálové trhy vytvárajú množstvo rizík, ktoré nadobúdajú globálny rozmer - finančné krízy a šírenie finančnej nákazy. Zmeny v štruktúre globálnej ekonomiky ako aj starnutie populácie vyžadujú, aby krajiny - Slovensko nevynímajúc - na ne reagovali kvalitatívne novou hospodárskou politikou, podporujúcou flexibilitu trhu kapitálu a trhu práce a využili tak synergický efekt liberalizovaných trhov na trvale udržateľný rast.