Makroekonomické súvislosti novej ekonomiky - Lisý, Ján
Identifikácia najdôležitejších znakov a charakteristík novej ekonomiky. Otvorené otázky v tejto oblasti. Perspektívy smerovania Slovenska k novej ekonomike a prekážky jej dosiahnutia. Dynamika využívania informačných a telekomunikačných technológií a inovácií. Inovačná kapacita ekonomiky a deficity Slovenska vo výdavkoch na vedu, výskum, inovácie a vzdelávanie. Investície do ľudského kapitálu a zvyšovanie odbornosti, tvorivosti a invencie ako predpoklad rastu produktivity práce a HDP. Sociálny kapitál ako predpoklad pre kreáciu inovácií. Preferovanie partnerstiev, konzorcií, sietí a vytváranie kastrov, čo vytvára podmienky na efektívne vytváranie, odovzdávanie a výmenu znalostí a informácií. Strategické opatrenia na urýchlenie cesty k novej ekonomike. Predpoklady plnenia cieľov Lisabonskej stratégie.