Modelovanie predpokladaných dopadov klimatických zmien na slovenské poľnohospodárstvo - Izakovič, Tibor
Článok na základe analýzy energetických vstupov a výstupov modelovo rozoberá niektoré dlhodobé výhľady dopadov klimatických zmien na ekonomiku slovenského poľnohospodárstva a jej postavenie v rámci národného hospodárstva. Charakterizuje model identifikujúci dopady, ktorého princípom je odhad rozsahu intenzity domácej produkcie v závislosti na zmenách teplôt a zrážok a jej rozmiestnenie do regiónov na základe optimalizačného kritéria. Objasňuje vybrané produkčno-ekonomické efekty súvisiace s očakávaným vplyvom klimatických zmien na slovenské poľnohospodárstvo. Navrhuje tiež riešenia pre lepšiu adaptáciu poľnohospodárstva na Slovensku na nové podmienky v súvislosti s klimatickými zmenami, ktoré by sa mali prejaviť v zmene štruktúry produkcie a jej presunoch medzi jednotlivými regiónmi.