Konkurencieschopnosť slovenských agropotravinárskych komodít na trhoch vybraných krajín EÚ - Matošková, Dagmar
Hodnotenie konkurencieschopnosti slovenských agropotravinárskych výrobkov preukázanej v obchodnej výmene s vybranými krajinami EÚ. Konkrétne išlo o analýzu konkurencieschopnosti zameranú na trhové podiely, index rastu konkurencieschopnosti, ukazovateľ preukázaných komparatívnych výhod (RCA), mieru diverzifikácie exportu/importu, kilogramové ceny a rozklad čistého exportu, Z výsledkov analýza vyplynulo, že pri obchodovaní s agropotravinárskym tovarom s krajinami EÚ a z nich aj s krajinami V4 (okrem Maďarska) na úrovni celého sektora má Slovensko z hľadiska konkurencieschopnosti značné rezervy. Vhodné by bolo pristúpiť k špecializácii vývozu a orientovať sa viac na spracované výrobky. Podľa indexu RCA sú na sledovaných trhoch konkurencieschopné obilniny, olejniny, slnečnicový olej, mlieko, syry, živý hovädzí dobytok, hovädzie mäso, škroby a slad.