Bývanie a kvalita života - Vidová, Jarmila, 1967-
Oblasť bývania ako súčasť sociálneho rozvoja, zdokonaľovania kvality života indivídua a spoločnosti. Diferenciácia spoločnosti podľa sociálnych skupín, profesií, vzdelanostnej úrovne vplýva na kvalitu bývania, a tým bezprostredne aj na kvalitu života. Bývanie je realizácia súboru aktivít človeka v byte a obytnom prostredí. Bývať znamená zo sociologického hľadiska žiť v určitom spoločenstve, mať pocit spolupatričnosti, istoty a bezpečia, vyplývajúci zo zaradenia do tohto spoločenstva. Bývanie by sa malo chápať zo širšej perspektívy príťažlivosti miest v kontexte posilňovania ich rastového potenciálu a potenciálu vytvárania pracovných miest, čiže v kontexte prispievania k realizácii Lisabonskej agendy.