Manažment obchodných podnikov a niektoré teórie lokalizácie a vyhľadávania v maloobchode - Meteňko, Anton
Manažment obchodných podnikov, ktoré predávajú svoj tovar priamo konečnému spotrebiteľovi, by mal už vo fáze tvorby svojich stratégií venovať primeranú pozornosť výberu miesta prvotného kontaktu so zákazníkom - predajnému miestu. Miesto jeho umiestnenia býva často kľúčom k úspechu celého podnikania práve pre tento typ podnikov. Jedná sa o klasický, „kamenný“, (malo-)obchod, resp. maloobchodné prevádzkové jednotky - predajne. Popri lokalizačnej analýze zohľadňujúcej fyzické umiestnenie predajne v rámci konkrétnej infraštruktúry, musí zohľadniť aj správanie sa zákazníka, potenciálneho spotrebiteľa, jeho náklady, ktoré sú spojené nielen s vyhľadávaním požadovaného tovaru, ale najmä s presunom na miesto spotreby. Na mieste je zaoberať sa aj neformálnymi sieťami spotrebiteľov, ktoré spotrebitelia v tomto procese aj nevedomky vytvárajú.